Quantcast
Channel: Uppkorkat » Macedon Ranges
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Aussie Chardonnay har aldrig varit bättre

$
0
0

Det är kanske Australiens mest älskade och hatade vin. Aussie Chardonnay var en fantastisk succé på 1980- och början av 1990-talen. Druvsorten var så lyckosam att den nästan hade ihjäl intresset för landets viner. Nu äntligen efter decennier av experiment visar vinmakarna och druvsorten vad den kan. Och vinerna har aldrig smakat bättre!

ABC var lite av ett slagord bland vinnördar i början av 2000-talet. Det stod för Another Bloody Chardonnay eller Anything But Chardonnay. Bakgrunden var en likriktning av oanade proportioner. Mängder av producenter runt om i världen försökte efterlikna de stora chardonnayvinerna från Bourgogne. Tänk Chablis, Montrachet och Meursault Det vara bara ett fel. De hade varken råmaterialet (dvs druvorna) eller kunnandet (generationer av trial and error) som deras franska kollegor eller konkurrenter hade.

Resultatet av att slänga sämre druvor och druvjuice i helt ny ek och sedan behandla den som om det var av förstklassig kvalitet var katastrofala. De värsta australienska chardonnayvinerna på 90-talet var en plåga att dricka. Massor av fruktextrakt (övermogna druvor), låga syrahalter, hög alkoholhalt och så mycket ny och rostad ek att upplevelsen av vinet mer liknade känslan av att suga på en glasspinne från en vaniljglass än en fräsch och läskande dryck. Vinerna gick absolut inte att dricka till mat och även om de allra bästa imponerade på vinshowerna så höll de inte speciellt länge efter buteljeringen.

Sedan dess har det hänt en hel del. Idag håller även kommersiella storstäljare som Lindemans Chardonnay och Penfolds Koonunga Hill hög klass med en bra och sund balans mellan syror, fruktintensitet och eksmaker. Och vinmakarna av premiumviner har lärt sig sin läxa. Nya och bättre kloner av druvsorten, svalare lägen, tidigare skörd för mer syra och kortare tid på druvskalen har gett viner med en helt annan fräschör och struktur. Jag tror aldrig att Aussie Chardonnay har varit bättre och vinerna spänner över hela fältet från de ståliga och Chablislika, via de mer Puligny-Montrachet-aktiga till fylliga fruktpackade viner i klassisk Nya Världenstil med massor av ek.

Här är några lysande exempel från Mästarklassen om Australien som jag skrivit om tidigare här i Uppkorkat!

Mac Forbes Yarra Valley Woori Yallock Chardonnay 2009 12%
Ljust gul färg.
Diskret mineralig lite krämig (vaxig) doft av smör, citrus och tropsik frukt. Mycket blommor. Touch av rostad ek?
Lätt frisk elegant smak av citrus, ung grön tropisk frukt, smör och mineral. Fräsch och läcker. Gröna äpplen i finishen. Påminner helt klart om en Chablis! (4/5p)

Kommentar: Tidig skörd från det extremt heta året 2009 (the bush fire year!) Druvorna handskördades, avstjälkades och krossades innan de gick till pressen och musten kallstabiliserades sedan över natten. Mac Forbes använder sig till viss del av odlad jäst och vinet genomgick en ”warmish” jäsning. Därefter fick det 8 månader på fransk ek (15 procent nya fat) med battonage (omrörning av jästfällningen). Vinet svavlades och filtrerades direkt efter jäsningen för att förhindra malolaktisk jäsning. 12 procent, 8,7 g/l totalt syra innehåll och ett ph på 3,09. Produktoin 198 lådor.

Kooyong Farrago Mornington Peninsula Chardonnay 2008 12,5 procent
Ljus gul färg
Definitivt en bredare och lite rökigare doft. Lite krut och krita. Tydlig mineralrökighet och lime. Lite Pulignyaktig med återhållen tropisk frukt.
Medelfyllig frisk, koncentrerad och lite rökig smak med citrus, tropisk frukt och touch rostade ekfat. Väldigt mycket mineral. Lång lite bitter/nötig eftersmak med mogna äpplen i fisnishen. (4/5p)

Kommentar: Enligt Justin Knock MW är det här vinet ett klart exempel på att många vinmakare vill ha lite fenolisk karaktär i sina viner – något som ger en liten bitterhet men också fokuserar/tightar upp smakerna i munnen. Det ger också vinet bättre lagringspotential. Druvorna är handplockade och whole bunch-pressade (hela klasar) och överfördes sedan direkt till ekfat. Vinerna jäste på sin naturliga jäst och ganska hett (upp till 25 grader celsius). Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i 12 månader på franska ekfat med en lätt rostning (varav 30 procent var nya). Ingen battonage och ingen malolaktisk jäsning.

Coldstream Hill Yarra Valley Chardonnay 2008
Lite mörkare i färgen åt det gyllengula hållet.
Ganska utvecklad doft av smör, fat, tropisk frukt och mineral.
Medelfyllig, koncentrerad och smörig smak. Lite eldig med tropsik frukt, rostade ekfat och nötter. Bra längd. Mer power och mer nya världen i stilen jfr med de två tidigare. Bra längd. (Bacon fat) (3,5/5p)

Kommentar: Startades 1985 av den legendariske James Halliday som fortfarande bor på egendomen. Numera ägs den av Treasury wines som också äger Rosemount Estate. Justin Knock har arbetat där. En typisk australiensk chardonnay som jäser och lagras i franska ekfat (30 procent ny ek) med omrörning av jästfällningen lite då och då. Ingen malolaktisk jäsning. 6,2 g/l total syra och ett ph på 3,4. 1,2 g/l residualsocker. Vinet buteljerades i januari 2009. 13,5 procent.

Heemskerk Coal River Valley Chardonnay 2008 (Tasmania) 13.2%
Ljust gyllengul
Stor doft av rostad ekfat, fruktpastiller, krut/mineral (rökig). Fräckt rökig/krutig komplex. (Sesamfrön var en bra beskrivning som Maja Berthas från WoSA kom med!). Komplex.
Mycket frisk koncentrerad smak av citrus, rostad ek, mineral (rök) och fruktpastiller. Lite bitter grapeton. Bra längd. Känns fortfarande ungt och vibrerande. Ett fantastiskt vin! (4,5)

Kommentar: Handplockade druvor och pressning av hela klasar. Jäsningen sattes igång med odlad jäst. Vinet har jäst på franska ekfat vid låg temperatur (12-15 grader) med hjälp av odlad jäst (CY3079). 33 procent har lagrats på franska barriquer (225 liter) och 42 procent har lagrats på stora 500 liters puncheons. Delar av det har genomgått malolaktisk jäsning och med månatlig omrörning av jästfällningen. Klarning med bentonit och filtrering. 6,57 g/l i totalt syra innehåll och ett ph på 3,25. 1 g/l i residualsocker. 13.2% alkohol.

Bindi Quartz Chardonnay Macedon Ranges 2008 14 procent alkohol
Ljust gul gyllene ton.
Lite annorlunda i tonen med en bredare fruktigare doft. Inslag av vingummi och en touch av jäst. Nästan lite jordig. Lite funky med inslag av salmiak!
Medelfyllig till fyllig eldig koncentrerad och supefruktig smak med mogen tropisk frukt, mogna äpplen, mogna apelsiner och nötter. Tydliga mognadsinslag och inslag av fruit drops. Koncentrerad finish med en touch av ek. (4/5p)

Kommentar: En vingård på 0,5 hektar och mycket liten produktion på mellan 150-250 lådor. 30-35 procent ny ek. Vinmakarna Michael Dhillon och Stuart Anderson använder en del naturlig och en del odlad jäst. Delvis malolaktisk jäsning. 14 procent alkohol.

Penfolds bin 08A Chardonnay Adeleide Hills 2008 (South Australia)
Ljust gyllengul
Komplex näsa med krut/mineral, rök ovanpå citrus och färsk tropisk frukt.
Medelfyllig koncentrerad relativt rund kraftig smak av mogen frukt, nötter, ek, mineral och svamp. Koncentrerad med mongadstoner och kraftfull finish. Mycket rostad ek i eftersmaken. Lång lång eftersmak. (4-4,5/5p)

Kommentar: Ett vin som normalt brukar göra bra ifrån sig på vinshower. Första årgången gjordes 1994 och vinet görs bara under riktigt bra år. Druvorna handplockas och klasarna pressas hela. Juicen dras sedan över till franska ekfat (65 procent nya) för naturlig jäsning och naturlig malolaktisk jäsning. 13 procent alkohol, 6,2 g/l total syra och ett ph på 3.11. Produkion: 1000 lådor.

Leeuwin Estate Art Series Chardonnay 2006 (Margaret River, Western Australia)
Ljust gyllengul nästan grön.
Lite knuten. Trä… fruktpastiller
MF+ koncentrerad rund smak av mogen frukt, trä (rostade ekfat) nötter och svamp. Tydliga mognadstoner över smör på rostat bröd och mogen frukt. Lång eftersmak. Har sett sitt bästa och lite för mycket ek. Edlig och ekig med inslag av torkad frukt. (3,5-4/5p)

Probably the most powerful chardonnay in Australia. Block 20 Gin Gin clone chardonnay (most powerful) like a jet engine. 100 procent new oak at fermentation as well. 14,5%


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles


Dödsfallsnotiser


Skottlossning vid rån i Södertälje – en rånare nu död


Gruvan i Korsnäs får nytt liv


Våra vackraste gröna färger


Böja plexiglas


Miriam Bryants heta romans med Paradisehunken


Gjuta betonggolv – steg för steg


Västnylänningar får folktingsmedaljer


Vårsta Centrum


Samir Wehbe dömd för tortyrmisshandel i Göteborg